Moartea pentru patrie

Teatru

2014

poster-final-ref-mic

Spectacolul a avut premiera pe 23 octombrie 2014 la Teatrul de Artă București.

Sinopsis:

Dragoste, trădare, violență, inocență și uitare. Destinele locuitorilor a trei apartamente dintr-un bloc se întrepătrund într-o disperată luptă pentru supraviețuire urbană: un tânăr care locuiește în apartament cu bunicul său (91 de ani), veteran din al doilea război mondial; un bărbat cu soția lui și fata lor ; amanta bărbatului.

În centrul acestor poveşti încrucişate stau lupta pentru supravieţuire (generată, ironic, de absenţa unui loc de parcare sau, dramatic, de absenţa unei case), clivajul dintre mentalitatea copiilor şi cea a părinţilor, refuzul valorizării normalităţii domestice, spaimele provocate de uitarea trecutului sau de degradarea prezentului.

De fapt, tema fundamentală a piesei este aceea a spaţiului vital – devenit o reală şi profundă problemă în condiţiile unui trai urban care, deşi e unul configurat comunitar, duce, paradoxal, la opusul comuniunii, la izolare şi nepăsare.

 

„Experiența pe platourile de film sau de televiziune a lui Alexandru Maftei își spune din plin cuvântul în derularea „episoadelor” și ritmul imprimat fiecăruia (…), în racordul acestor povești expuse privitorului într-o „secțiune” transversală a celor trei apartamente, în felul cum focusează un personaj ori altul, obligând spectatorul la o logică a camerei de filmat uneori, și cum impune chiar actorilor concentrarea ca sub tirul nemilos și neiertător al aceleiași camere.”

Mariana Ciolan, Revista Teatrală Radio