Noutati

lansare-anatomia

Lansarea traducerii în română a cărții Anatomia Poveștii de John Truby

Studenții și colegii din departamentul de Scenaristică-Filmologie mi-au fost alături

01-img_1972-2

Evenimentul de lansare a fost însoțit de o dezbatere pe tema “Scenariul de film: de la teorie la practică”. I-am avut parteneri de dialog pe Diana Ludu, studentă a masteratului de Scenaristică de la UNATC și una dintre cele mai sensibile și fermecătoare voci auctoriale ale generației sale, Adrian Ionescu, asistent universitar și absolvent recent al programului de master Scenaristică, scriitor al câtorva proiecte performative foarte apreciate și Ana Agopian, scenaristă și regizoare, directoarea departamentului Scenaristică-Filmologie din UNATC, care a și moderat discuția.

Inamic al viziunii mecaniciste asupra scenariului, Truby își construiește „poetica practică pentru povestitori”(cum o numește chiar el) pe analogia cu un organism viu și organizează procesul de creație din interiorul poveștii spre exterior. Proiectul traducerii lui Truby a pornit de la nevoia comună de a îmbunătăți instrumentele și modalitățile de lucru pe care le folosesc cu studenții mei la cursurile de scenaristică. Am folosit deja cu succes Anatomia poveștii în procesul educativ al mai multor generații de studenți, dar și în propria mea activitate de creație.

John Truby este cel mai important consultant în materie de povești al Hollywood-ului și fondator al John Truby’s Writer’s Studio. El a fost consultant și doctor de scenarii pentru Walt Disney Studios, Sony Pictures, Fox Entertainment Group și HBO, printre alții, și a predat cei 22 de pași pentru scrierea unor scenarii extraordinare și cursul său de Genuri unui număr de peste douăzeci de mii de studenți din lumea întreagă. Anatomia poveștii a fost tradusă în toate limbile de circulație internațională și a apărut în traducerea lui Alexandru Maftei la Presa Universitară Clujeană.

Cele mai recente
feeria

Feeria de iarnă

Un scenariu inspirat de fapte reale publicat la Editura Universitară.