Nina

Teatru

2016

Afis-NINA-1280

Spectacolul a avut premiera pe 21 aprilie la Teatrul de Comedie din București. Premiul pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie și premiul de interpretare feminină la Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane, București, 2017.

Sinopsis:

Pornind de la premisa că Treplev și-a ratat sinuciderea în finalul „Pescărușului”, acțiunea piesei noastre se plasează după 15 de ani, în casa Arkadinei, în plină iarnă. Nina se întoarce la Treplev care locuiește singur cuc între nămeți pentru a raspunde cu 15 de ani întârziere unei iubiri căreia nu i-a dat curs atunci și unui teanc de scrisori pe care acesta i le-a trimis pe vremea când era îndrăgostit de ea.

Trecând peste stinghereala revederii după atâta timp, Treplev realizează treptat că Nina doar pretinde că a venit să-nceapă o nouă viață cu el și că de fapt ea pur și simplu a fugit de acasă, de la Trigorin, cu care este căsătorită de mult timp.

Aceste bănuieli se confirmă căci a doua zi apare și Trigorin, casnic, aducându-i Ninei bagajele, din care primul lucru scoate halatul și papucii ei de casă – să le aibă lângă pat când se scoală.

Următoarele zile în trei, Treplev și Trigorin vor deveni mai apropiați tăind lemne pentru foc sau pălăvrăgind despre literatură. Invidiindu-se reciproc, cei doi se întreabă care dintre ei a fost de fapt mai câștigat: Treplev care a avut parte de o dragoste platonică neîmpărtășită sau Trigorin a cărui iubire pasionată s-a transformat în rutină casnică.

Cortine se ridică și cad în fața personajelor pe care A .P. Cehov le-a lăsat în seama scenei de mai bine de 100 de ani. Pentru Matei Vișniec catifeaua grea nu le întrerupe existența, cortina cade imperfect și dramaturgul vede, fără surprindere, cât de prost trage Konstantin Gavrilovici Treplev. Atât de prost încât și a doua lui tentativă de sinucidere eșueaza “răsunător” și face posibilă reîntâlnirea, după 15 de ani, cu Nina și tot ce a atins amorul bolnav pentru ea. Scrisorile de dragoste se întorc nedesfăcute, ca un bumerang pe aceeași masă pe care au fost scrise. Iar în ce privește pescărușul împăiat… ei bine, el va învia până la urmă…